Olupki ali lupine sadja in zelenjave, čajne vrečke, kavna usedlina, jajčni olupki ter podobni kuhinjski odpadki so odlični dodatki h kompostu. Imajo visoke vrednosti dušika (kar jih uvršča v »zeleno« kategorijo) in so običajno mehki ter vlažni. Takšne odpadke je treba mešati s suhimi in debelejšimi odpadki, kar omogoča dovod svežega zraka. Veliko ljudi svoje kuhinjske odpadke namesto v zunanjih odprtih kompostih kompostira v zaprtih toplih zabojnikih ali zakopane 20 cm pod zemljo, da preprečijo dostop zunanjim škodljivcem. Izogibajte se kompostiranju ostankov mesa in mastnih ostankov, mlečnih izdelkov ter kosti – ti odpadki so škodljivcem zelo privlačnii za škodljivce.
Včasih je lažje pustiti pokošeno travo kar na trati, kjer razpade in neposredno koristi zemlji. Lahko pa jo tudi kompostiramo. Bodite previdni, saj je treba pokošeno travo dodajati v zelo tankih plasteh ali jo zmešati z drugimi kompostnimi sestavinami, saj lahko drugače postane lepljiva in prepletena ter tako prepreči dovod zraka v vaš kompost. Sveže pokošena trava ima zelo visoko vsebnost dušika, zaradi česar spada v »zeleno« kategorijo sestavin komposta.
